Aktuellt

Här har vi samlat nyheter, artiklar, opinionstexter och andra texter om vårt arbete.

Artiklar Föreningen Tillsammans Artiklar Föreningen Tillsammans

Sexuellt självskadebeteende – att gå med på sexuella handlingar eller utsättas för övergrepp

Efter att man har utsatts för sexuellt våld är det vanligt att det sexuella våldet man blivit utsatt för leder till svåra eller till och med outhärdliga känslor. Det är till exempel inte ovanligt att känna skam, skuld eller ångest. Det kan också vara så att man vill skada sig själv på olika sätt. I den här texten berättar vi mer om det som brukar kallas för sexuellt självskadebeteende eller sex som självskada.

Läs mer
Nyheter Föreningen Tillsammans Nyheter Föreningen Tillsammans

Studieresa till Nederländerna gav ökad kunskap och nya insikter

Under förra veckan reste Föreningen Tillsammans till Nederländerna för att genomföra studiebesök på två Sexual Assault Centers (Centrum Seksueel Geweld) samt för att träffa ett antal ideella organisationer och andra verksamheter. Vi lämnade Nederländerna påfyllda av kunskap, inspiration och pepp, och med nya insikter om hur vi behöver arbeta för att förbättra situationen för personer som utsatts för sexuellt våld.

Läs mer
Artiklar Föreningen Tillsammans Artiklar Föreningen Tillsammans

Att skicka, dela vidare och ta nakenbilder

Att skicka nakenbilder (nudes) till någon annan kan vara både spännande och kul. Det kan vara ett sätt att utforska både sin egen sexualitet eller relationer till andra personer. Men det finns flera saker som är bra att veta om nakenbilder. Det kan till exempel vara brottsligt att ta, ha eller dela nakenbilder. Att skicka nakenbilder till någon som inte har gett sitt samtycke till det är alltid ett brott.

Läs mer
Opinion Föreningen Tillsammans Opinion Föreningen Tillsammans

Dagen för ungas psykiska hälsa – Vi behöver ta ansvar för det sexuella våldet

Idag, den 4 september, är det dagen för ungas psykiska hälsa, en dag att uppmärksamma frågor som rör unga och en dag där ungas röster bör stå i centrum. Speciellt i en tid där allt fler unga mår dåligt, utsätts för sexuellt våld och sexuell exploatering och där den utsattheten påverkar den psykiska ohälsan. Vi på Föreningen Tillsammans menar att det är läge att ta ansvar, läge att öka kunskapen om sexuellt våld och läge att sätta ungdomarna först. 

Läs mer
Artiklar Föreningen Tillsammans Artiklar Föreningen Tillsammans

Smärta efter sexuellt våld

Utsatthet för sexuellt våld och trauma kan leda till många olika konsekvenser för ens fysiska och psykiska hälsa. I den här artikeln kan du läsa om smärta kopplat till erfarenheter av sexuellt våld.

Läs mer
Nyheter, Artiklar Föreningen Tillsammans Nyheter, Artiklar Föreningen Tillsammans

Återhämtning – Hur yoga kan hjälpa efter sexuellt våld

Sexuellt våld kan ha allvarliga konsekvenser för både kroppen och sinnet hos de som utsatts. Att läka och hantera sådana trauman kräver en individuell och mångsidig behandling. En metod som har visat sig vara till hjälp för personer med erfarenhet av sexuellt våld är yoga. Yoga kan också ha en djupgående positiv inverkan på det mentala och känslomässiga välbefinnandet.

Läs mer
Nyheter, Artiklar Föreningen Tillsammans Nyheter, Artiklar Föreningen Tillsammans

Killar som blivit utsatta för sexuellt våld i stort behov av stöd

Hösten 2022 genomförde Föreningen Tillsammans en enkätundersökning om killars erfarenheter av sexuellt våld. I de svarandes berättelser är normer om manlighet, sexualitet och våld starkt närvarande. T.ex. var det flera som upplevt press för att killar “ska” vilja ha sex, och vars våldsutsatthet inte tagits på allvar på grund av att de är killar. Berättelserna synliggör behovet av stöd till killar som utsatts för sexuellt våld, samt behovet av en makt- och normkritisk analys av våldet. 

Läs mer
Opinion Föreningen Tillsammans Opinion Föreningen Tillsammans

Någras frihet ska aldrig uppnås på bekostnad av andras

Sedan Tidöavtalet (den överenskommelse som regeringspartierna M, KD och L slutit med samarbetspartiet SD) offentliggjordes har skarp kritik riktats mot den politik som regeringen vill föra under kommande mandatperiod. Vi instämmer i den kritik som bland annat Ombudsmannen mot sexuellt kommersiell exploatering av barn, Unizon, Inte din hora, Child10 med flera har riktat mot regeringen och Tidöavtalet.

Läs mer
Opinion Föreningen Tillsammans Opinion Föreningen Tillsammans

Öka samtalen om sexuellt våld genom kunskap och screenings i skolan

Idag får många inte den hjälp de behöver. Därför är det är viktigt att bryta stigmat som finns i samband med sexuellt våld och att istället uppmuntra den som utsatts till att berätta för någon man litar på. Ett sätt att kunna bryta tystnaden som finns hos dagens unga idag är genom att skapa ett utrymme på skolan där man pratar om sexuell hälsa.

Läs mer
Opinion, Artiklar Föreningen Tillsammans Opinion, Artiklar Föreningen Tillsammans

Ätstörningar och trauma

Cirka 200 000 personer i Sverige bedöms att någon gång i livet vara drabbade av en ätstörning. Att någon gång i livet leva i de begränsningar som en ätstörning kan innebära. Men dessa 200 000 personer är den statistik som syns, mörkertalet anses stort och orsakerna till sjukdomen kan vara många och svåra att upptäcka.

Läs mer
Opinion Föreningen Tillsammans Opinion Föreningen Tillsammans

Var är det rättsliga skyddet för 15–17-åringar?

I Sverige finns det lagar som är till för att skydda barn och unga från sexualbrott. En av dessa lagar är den så kallade Byxmyndighetslagen. Den finns till så att barn under 15 år inte ska bli sexuellt utnyttjade av vuxna. Som 15 åring har man 3 år kvar tills det att man fyller 18, och enligt barnkonventionen och svensk lag räknas som vuxen. Det finns alltså ett kryphål i lagen om sexuellt våld, en treårsperiod där 15-17 åringar inte är rättsligt skyddade utifrån att vara barn utan istället jämställs med vuxna.

Läs mer
Opinion Föreningen Tillsammans Opinion Föreningen Tillsammans

Bristen på tillgång till stöd efter övergrepp utgör ett hot mot folkhälsan

Att bli utsatt för sexuellt våld innebär en kränkning av den kroppsliga och sexuella integriteten. Det är ett tillitsbrott som ofta medför svåra psykiska, fysiska och sociala konsekvenser för den utsatta. Bristen på tillgång till stöd efter övergrepp är en förlängning av den kränkning och ohälsa som det sexuella våldet resulterar i. Föreningen Tillsammans menar att samhället brister i sin skyldighet att säkerställa stöd efter sexuella övergrepp. Det är ett svek mot våldsutsatta tjejer och kvinnor.

Läs mer
Opinion Föreningen Tillsammans Opinion Föreningen Tillsammans

En av fyra tjejer utsätts för sexuella trakasserier på jobbet

Arbetsmiljöverket rapporterar över arbetsmiljön i Sverige vartannat år. Den senaste rapporten över året 2019 visade att en av tio kvinnor hade varit utsatta för sexuella trakasserier på arbetet under de senaste 12 månaderna. Bland unga kvinnor i åldrarna 16-29 hade närmare en av fyra blivit utsatta under de senaste 12 månaderna.

Läs mer