Killar som blivit utsatta för sexuellt våld i stort behov av stöd

Under hösten 2022 genomförde Föreningen Tillsammans en enkätundersökning om killars erfarenheter av sexuellt våld. I de svarandes berättelser är normer om manlighet, sexualitet och våld starkt närvarande. Till exempel var det flera som upplevt press för att killar ’ska’ vilja ha sex, och vars våldsutsatthet inte tagits på allvar på grund av att de är killar. Berättelserna synliggör behovet av stöd för killar som utsatts för sexuellt våld, samt behovet av en makt- och normkritisk analys av våldet. 

Enkäten besvarades av 80 killar och ickebinära, varav 65 procent identifierade sig som homo, bi eller queer. Det var 96 procent av de svarande som identifierade sig som killar, och resten identifierade sig som ickebinär, genderfluid, queer och maskulin (och vissa hade överlappande könsidentiteter). 17,5 procent identifierade sig som transpersoner. 

Det framgick av enkäten att respondenterna utsatts för våld både av kvinnor och män samt inom och utanför romantiska och sexuella relationer. Det var också vanligt att ha utsatts flera gånger vid olika tillfällen i livet, och av olika personer. 


“Min första riktiga flickvän var några år äldre än mig (jag var 16, hon var 19) och hon förgrep sig på mig. Tvingade mig in i en sexuell situation som jag inte var redo för. Det var så jag förlorade min oskuld.”


59 procent av de som svarade på enkäten hade utsatts för sexuellt våld i en romantisk eller sexuell relation. 73 procent utanför en romantisk eller sexuell relation (till exempel av en kompis, okänd, lärare, kollega), och 16% hade utsatts i barndomen. De som hade utsatts i barndomen hade bland annat utsatts av föräldrar, syskon, kusiner och föräldrafigurer. De flesta hade inte sökt stöd efter att de utsatts för sexuellt våld, och endast 6 procent av dem hade polisanmält.

Berättelserna i vår undersökning synliggör ett behov av stöd hos killar som utsatts för sexuellt våld, samt ett behov av en makt- och normkritisk analys av våldet. Utsattheten är präglad av ojämlika relationer, där maktpositioner använts för att utöva sexuellt våld. Unga killar och ickebinära har pressats till sexuella handlingar av äldre personer, barn har utnyttjats av äldre syskon och föräldrar, och våldtäkt samt tjatsex har blivit en del av ett omfattande våldsutövande i romantiska relationer. 

Långvariga konsekvenser

Det var 54 av 80 respondenter som svarade på vilka konsekvenser våldet har lett till för dem. De beskrev att de har påverkats negativt av att ha utsatts för sexuellt våld, och att de fortfarande mår dåligt. De svarande killarnas erfarenheter är i linje med etablerad forskning och kunskap om det sexuella våldets effekter och konsekvenser, där bland annat depression, ångest, låg självkänsla, skam och skuld, problem med tillit, sex och intimitet samt suicidtankar och suicidförsök har visats vara vanliga konsekvenser av sexuellt våld.

I svaren på vår enkät stack skam- och skuldkänslor, psykisk ohälsa (till exempel ångest, depression, PTSD, suicidtankar) samt rädsla och ångest i samband med sex ut som de mest förekommande konsekvenserna. 

“Jag har svårt med konsekvenstänkandet inom relationer, vad som är okej eller inte. Jag är en people pleaser som går med på vad min partner eller andra vill. Sex är något som skrämmer mig nu när jag är äldre och det är något som får mig att gråta. Jag fick (och har) en skev bild på hälsosamt sex.”


Brister i stöd och bemötande

I enkäten framkom utbredda negativa erfarenheter och upplevelser av att söka stöd för det våld man blivit utsatt för. Framför allt för att man inte blivit trodd eller tagen på allvar. Flera av de som svarade på vår enkät hade berättat om det de varit med om för kuratorer, psykologer, vårdpersonal, polis och liknande – men ofta mötts av okunskap, skepsis och fördomar. Att bli förminskad på grund av att man var kille var också en vanlig upplevelse som de svarande berättade om. De flesta som inte hade sökt stöd uppgav att det berodde på skam, rädsla att bli misstrodda och dåligt bemötta, och att de inte visste var de kunde få stöd.


Behov av stöd

I enkäten fick respondenterna berätta vilken typ av stöd de skulle behöva. Av svaren blev det tydligt att många inte har fått det stöd eller vård de behöver, samt att många har behov av terapi eller samtalsstöd. Drygt 67 procent ville ha individuellt stöd, cirka 37 procent ville ha stöd i grupp, och 36 procent svarade att de var osäkra. 

Det behöver också vara tydligt var man kan få stöd, då de flesta av de som svarade på enkäten inte visste var de kan vända sig. Många svarade också att de skulle behöva ett stöd där de blir tagna på allvar, trodda, och faktiskt fångas upp när andra får kännedom om våldet. 

”Att bli tagen på allvar och inte få det vänt emot mig hade nog räckt, tror jag.”


Stödgrupp för killar utsatta för sexuellt våld 

Alla som har utsatts för sexuellt våld har rätt att få stöd – oavsett vilket kön man själv eller den som utsatt en har eller identifierar sig som/med. Hösten 2023 startar vi därför en digital stödgrupp för dig som identifierar dig helt eller delvis som kille och har utsatts för sexuellt våld. I stödgruppen får du träffa andra som har varit med om liknande saker, och som förstår hur det kan kännas att utsättas som kille. Tillsammans skapar vi en gemenskap där vi ger varandra styrka och stöd. Gruppen leds av två anställda med kompetens inom sexuellt våld, trauma, bemötande, samt hbtqi-personers och killars utsatthet. 


Har du blivit utsatt och behöver eller vill prata med någon?
Maila oss:
stod@foreningentillsammans.se 

Föregående
Föregående

Återhämtning – Hur yoga kan hjälpa efter sexuellt våld

Nästa
Nästa

Någras frihet ska aldrig uppnås på bekostnad av andras