Smärta efter sexuellt våld

Utsatthet för sexuellt våld och trauma kan leda till många olika konsekvenser för ens fysiska och psykiska hälsa. Psykisk ohälsa, i form av till exempel depression, PTSD eller ätstörningar är mellan 2–3 gånger vanligare bland personer som utsatts för allvarligt sexuellt våld jämförtmed de personer som inte utsatts. Fysisk ohälsa har liknande siffror. I en undersökning av Nationellt centrum för kvinnofrid var hjärtinfarkt 2-4 gånger så vanligt bland utsatta kvinnor över 55 år, även när det sexuella våldet skedde långt tillbaka i tiden. Konsekvenserna av sexuellt våld kan alltså ligga kvar en lång tid.

Långvarig smärta efter sexuellt våld

Långvarig smärta, alltså smärta som har varat minst 3–6 månader utan någon tydlig skada, är även detta vanligare bland personer som någon gång utsatts för sexuellt våld. Detta kan ta sig formen av kronisk huvudvärk, smärta i axlar eller nacke, yrsel, återkommande magbesvär, eller andra former av långvarig smärta. Vanligt specifikt för personer som varit utsatta för sexuellt våld är smärta i samband med sex i olika former. Detta kan bland annat vara ett resultat av problem med bäckenbotten, så som konstant anspänning. Långvarig smärta kan vara mycket svårt att leva med, det kan upplevas begränsande när aktiviteter som tidigare har varit glädjefyllda och viktiga istället förvärrar besvären, eller att man inte klarar av det som brukade vara viktigt och glädjefyllt.

Smärta tenderar också att sprida sig med tiden – från att ha vart lokaliserad i en eller några kroppsdelar till att smärtan sitter i hela kroppen.

Att vara på psykisk och fysisk helspänn efter sexuellt våld

Att vara utsatt för trauma och sexuellt våld kan i sig också innebära att livet känns begränsat – platser, personer och saker i vardagen kan påminna om det hemska som hände på ett sätt som upplevs som för mycket att klara av. Det kan leda till en känsla av att vara på helspänn och rädd, och kroppen reagerar då som den är byggd för att reagera på en upplevd fara –musklerna spänner sig för att kunna reagera, matsmältningen saktar ner, och fokuset på det som skrämmer ökar.

Att hela tiden vara på sådan psykisk och fysisk helspänn tär med tiden på kroppen, och kan leda till en spridd och långvarig smärta Det kan också göra att ens kroppsbild och relation till den egna kroppen förändras när kroppen blir en källa till ett konstant obehag.

Vikten av bemötande

Att upptäcka, bemöta och behandla personer som utsatts för sexuellt våld kräver en kunskap och förståelse för de konsekvenser som våldet kan medföra, annars riskerar många att hamna mellan stolarna, i mörkertalet eller i vård som behandlar bara delar av de besvär man upplever. Att läka efter ett trauma innebär också att hitta de saker som ger vila och läkning för kroppen, att vårda kroppen och ens relation till den.

Skrivet av: Chanelle, stödgruppsledare

Referenser:

https://kunskapsbanken.nck.uu.se/nckkb/nck/publik/fil/visa/418/NCKrapport_prevalens_Vald_och_halsa_www.pdf

https://journals-sagepub-com.ezproxy.its.uu.se/doi/epub/10.1177/0886260520944529

https://oce-ovid-com.ezproxy.its.uu.se/article/00002508-201708000-00003/PDF

https://oce-ovid-com.ezproxy.its.uu.se/article/00006396-201408000-00019/PDF

Rapport-Föreningen-Storasyster.-Sexualitet-efter-sexuella-övergrepp-Den-dolda-problematiken..pdf

https://www.sbu.se/sv/publikationer/sbu-bereder/behandling-av-langvariga-smarttillstand-med-

fokus-pa-kvinnor/?pub=39273&lang=sv

Föregående
Föregående

Dagen för ungas psykiska hälsa – Vi behöver ta ansvar för det sexuella våldet

Nästa
Nästa

Dans – ett sätt att bearbeta erfarenheter av sexuellt våld