Återhämtning – Hur yoga kan hjälpa efter sexuellt våld

Sexuellt våld kan ha allvarliga konsekvenser för både kroppen och sinnet hos de som utsatts, och att läka och hantera sådana trauman kan vara svårt och ta lång tid. En metod, av många, som har visat sig vara till hjälp för personer med erfarenhet av sexuellt våld är yoga.

Föreningen Tillsammans är därför glada att kunna erbjuda stödgruppen Grundande rörelse och samtal en andra gång, med fokus på att använda yoga för personer som har upplevt sexuellt våld.

Yoga och Trauma

När vi upplever trauman, inklusive sexuellt våld, kan det påverka vår kropp och vårt sinne på olika sätt. Det kan leda till långvarig stress, ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Dessa tillstånd kan skapa obalans i vårt nervsystem, och här kommer yoga in som en hjälpande faktor. Genom att utöva yoga kan vi återställa balansen i vårt nervsystem, vilket kan hjälpa till att minska stress och ångest.


Andningsövningar och Mindfulness

Andningsövningar är en viktig del av yogan. Forskning visar att andningsövningar kan påverka vårt kroppsliga stressystem och minska ångest. Genom att fokusera på andningen kan personer som har upplevt sexuellt våld lära sig att hantera sin ångest på ett bättre sätt, vilket är vanligt att man upplever efter ett trauma.

Kroppsuppfattning och självempati

Efter att ha upplevt sexuellt våld kan det vara svårt att återfå förtroendet för sin kropp och känna sig trygg i den. Yoga kan vara till hjälp för att återupprätta en positiv kroppsuppfattning och självkänsla. Yoga betonar också acceptans och medkänsla gentemot sig själv, vilket hjälper till att minska skam och självkritik.

Stödgrupp med fokus på yoga och fysioterapi

Med utgångspunkt i yoga och fysioterapi återkommer därför vår populära stödgrupp Grundande rörelse och samtal i höst. Gruppen är utformad för att erbjuda en trygg och stödjande miljö för personer som har erfarenhet av sexuellt våld. Gruppen kombinerar principer från yoga och fysioterapi, och leds av yogaterapeut och fysioterapeut Ida Farneman. Syftet med gruppen är att främja läkning och välbefinnande.

Föregående
Föregående

Psykisk ohälsa bland barn och unga – en av vår tids största utmaningar

Nästa
Nästa

Killar som blivit utsatta för sexuellt våld i stort behov av stöd