Frågor och svar:

Anmälan, rättsprocessen
och andra juridiska frågor

Svaren om rättsprocess och anmälan har formulerats i samarbete med advokatbyrå Rebecca Lagh.

  • Vid en nödsituation ska du ringa 112. I annat fall kan du gå till en polisstation, skicka ett brev, använda e-post eller ringa till polisen.

    Det allra bästa brukar vara att skicka ett brev eller e-post. Anledningen till det är att det annars finns en risk att polisen börjar fråga dig om händelsen/händelserna direkt, vilket innebär att du hamnar i din första förhörssituation utan att vara förberedd eller ha med dig stöd.

    När du anmäler händelsen ska polisen fråga dig om du vill ha ett målsägandebiträde. Målsägandebiträdet är advokaten som företräder dig. Det kostar ingenting.

  • Rättsprocessen börjar med en anmälan. Därefter hålls ett eller flera polisförhör där du får berätta vad som hänt. Det är viktigt att du har ditt målsägandebiträde med dig under förhören hos polisen.

    När din del är klar kommer polisen att förhöra personen eller personerna som misstänks för brottet samt eventuella vittnen.

    När utredningen är klar skickas den till en åklagare som avgör om det finns tillräckliga bevis i ärendet för att väcka åtal och därmed pröva frågan i domstol. Ifall åklagaren säger att det saknas bevis kan du och ditt målsägandebiträde begära ut utredningen för att se om åklagaren har gjort allt åklagaren kan för att få en så bra utredning som möjligt.

    Om du och ditt målsägandebiträde tycker att det saknas utredningsåtgärder kan ni begära överprövning av beslutet. Om åklagaren tycker att det finns förutsättningar för att pröva ärendet i domstol kommer tingsrätten att bestämma tid för förhandling.

    Under förhandlingen kommer framför allt åklagaren, ditt målsägandebiträde och försvarsadvokaten att prata. Alla tre kommer att hålla förhör med dig, den tilltalade och eventuella vittnen. Ditt målsägandebiträde är med dig hela tiden.

    När förhandlingen avslutas tar det upp till två veckor innan domen meddelas. Den går att överklaga till hovrätten.

  • Ett bra målsägandebiträde kan du förvänta dig stöd av under hela processen. Du ska få träffa målsägandebiträde innan det första förhöret på ett separat möte. På det mötet kan målsägandebiträdet hjälpa dig att gå igenom vilka frågor polisen kommer att ställa och förklara varför de frågorna ställs.

    Du har rätt att önska en särskild jurist eller advokat och det kostar ingenting. Säg då bara namnet på den jurist eller advokat som du önskar ha som ditt målsägandebiträde till polisen när du gör anmälan.

  • Nej. När du anmäler ett brott betalar staten för din advokat, målsägandebiträdet.

    Du som är målsägande (den som har anmält brottet) i ett sexualbrottsfall behöver aldrig stå för några rättegångskostnader. Det gäller oavsett om fallet läggs ner eller inte samt oavsett om förövaren döms eller frias.

  • Sexualbrott är ett samlingsbegrepp för brotten våldtäkt, oaktsam och grov våldtäkt, sexuellt övergrepp, sexuellt ofredande, sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, köp av sexuella tjänster, med flera. Sexualbrotten regleras i 6:e kapitlet i brottsbalken.

    Ett sexualbrott är när du utsätts för en sexuell handling mot din vilja som du inte samtyckt till. Barn som är under 15 år får inte utsättas för sexuella handlingar av något slag alls.

    Det finns också andra brott som inte räknas till sexualbrotten men som kan vara sexuellt våld. Till exempel kan spridande av andras nakenbilder vara olaga integritetsintrång, och om ett barn har bevittnat ett sexualbrott som begås av eller mot en anhörig kan gärningspersonen dömas till barnfridsbrott.

  • Man pratar ofta om att det står “ord mot ord “i sexualbrottsrättegångar. Men det finns flera saker som kan styrka brottsoffrets berättelse.

    Bevis kan till exempel vara DNA-spår eller dokumenterade skador. Om du har sökt vård kort efter ett sexualbrott kan personalen hjälpa dig att dokumentera skador eller säkra spår. I Stockholm finns till exempel Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset som kan hjälpa till med det, men du kan också kontakta din vårdcentral eller en annan vårdinstans.

    Vad som kan vara bevis för sexualbrott handlar också om hur rätten bedömer trovärdigheten i det du berättar. Men det kan också vara dagboksanteckningar där du skrivit om händelsen. Att du har sökt stöd hos en förening, av en jour eller en yrkesprofessionell kan också fungera som bevis.

    Bevis kan även handla om att du har berättat för en vän eller en närstående som kan bekräfta din berättelse, eller någon annan som har märkt att du har mått dåligt och påverkats av det du har varit med om.

    Om det finns SMS eller andra meddelanden mellan dig och den som har utsatt dig, och som berör händelsen, kan det också fungera som bevis.

    Kom ihåg att spara SMS, mail eller andra meddelanden som kan vara bevis för ett brott. Det kan också vara bra att ta screenshots av meddelanden och konversationer. Det kan kännas jobbigt att ha kvar sådana meddelanden, men det är viktigt att spara för att kunna styrka det som hänt.

  • Ja, varken din upplevelse eller den juridiska bedömningen påverkas av könet på den som våldtar eller den som blir våldtagen.

  • Du kan anmäla ett brott när som helst. Ett brott kan tas upp och hanteras så länge det inte har preskriberats. Det betyder att det har gått så lång tid att det som hänt inte längre kan få några rättsliga följder.

    En våldtäkt preskriberas 10 år efter det att den begicks, om det inte var så att du var under 18 år när det hände.

    Vissa sexualbrott som anses grova och som har skett i barndomen har ingen preskriptionstid. De kan därför anmälas och tas vidare när som helst i livet.

    För vissa andra sexualbrott mot barn finns en preskriptionstid. Då preskriberas den när du fyller 28 år, oavsett hur gammal du var när du utsattes. Kontakta en advokat om du är osäker på vad som gäller i just ditt fall.

    När du anmäler ett brott har du rätt att få en jurist som stöttar dig, utan kostnad. Det kallas för målsägandebiträde.

    Ifall du vill ha hjälp med att skriva en polisanmälan kan du höra av dig till oss. Vi kan förmedla kontakt med en jurist eller advokat som stöttar dig under processen.

    Skriv till oss på: stod@foreningentillsammans.se.

  • Det är inte förtal att polisanmäla ett brott. Alla har rätt att få sin sak prövad.

    De förtalsprocesser som fått uppmärksamhet i nyhetsmedier under de senaste åren har främst handlat om att man på olika sätt anses ha hängt ut den anklagade i sociala medier.

  • Under 2022 anmäldes 24 656 sexualbrott, varav 9 635 rubricerades som våldtäkt.

    Antalet anmälningar som leder till en fällande dom för våldtäkt har ökat sedan lagen ändrades 2018. Från 190 fällande domar år 2017 till 333 fällande domar år 2019.

    Tyvärr är det fortfarande en stor del av de sexualbrott som anmäls som inte leder till en fällande dom. Dessutom är det bara ca 10-20% av sexualbrott som anmäls – mörkertalet är stort.

    Det är viktigt att komma ihåg att en nedlagd förundersökning eller en friande dom inte betyder att det du utsatts för inte var ett övergrepp. Det betyder att det inte har gått att bevisa på det sätt som domstolen kräver.

  • Du väljer alltid själv om du ska anmäla eller inte. Ur ett större perspektiv är det viktigt att sexualbrott anmäls för att samhället ska få vetskap om hur omfattande problem det sexuella våldet är. Men det behöver inte du ta ansvar för.

    Du ska bara anmäla för din egen skull. För att du vill stå upp för dig själv eller för att du vill markera att det som har hänt inte är okej.