Dagen för ungas psykiska hälsa – Vi behöver ta ansvar för det sexuella våldet

Idag, den 4 september, är det dagen för ungas psykiska hälsa, en dag att uppmärksamma frågor som rör unga och en dag där ungas röster bör stå i centrum. Speciellt i en tid där allt fler unga mår dåligt, utsätts för sexuellt våld och sexuell exploatering och där den utsattheten påverkar den psykiska ohälsan. Vi på Föreningen Tillsammans menar att det är läge att ta ansvar, läge att öka kunskapen om sexuellt våld och läge att sätta ungdomarna först. 

Unga med erfarenhet av sexuellt våld

Vi lever i ett samhälle där ungas psykiska hälsa blir allt sämre, där vårdköerna till BUP och specialistvård är långa, där tillgången till vård är bristfällig och där det sexuella våldet är högst närvarande. 

Förekomsten av sexuellt våld under ungas liv kan se ut på olika sätt och forskning visar att det delvis kan handla om övergrepp i barndomen men också utsatthet på internet eller i skolan. I studien i “Det gäller en av fyra” har ungdomar själva fått berätta om sina erfarenheter av sexuellt våld och där framkommer det att var fjärde ungdom någon gång blivit utsatt för sexuella övergrepp under sin uppväxt. Studien synliggör inte bara hur vanligt det är med sexuella övergrepp, utan även stigmatiseringen i att prata om sexuella övergrepp då endast 37% av pojkarna i studien hade berättat om sin utsatthet.   

Att ungdomar blir utsatta för sexuellt våld på olika sätt är den verklighet vi lever i, och utsattheten är närvarande i många ungdomars vardag idag. 2021 genomförde organisationen Ecpat en undersökning där 13,000 ungdomar svarade på frågor om deras utsatthet för sexualbrott i vardagen, och där framkommer bland annat att: 

  • 88% av flickor och 53% av pojkar har någon gång fått oönskade nakenbilder skickade till sig. 

  • 23% av flickor och 16% av pojkar har någon gång fått nakenbilder spridda.

  • 57% av flickor och 21% av pojkar har någon gång fått frågan om att sälja nakenbilder. 

De här resultaten, tillsammans med de långa vårdköerna och bristen på vård, synliggör vikten av ökade resurser och ökad kunskap inom vården, skolan och civilsamhället. Resurser och kunskap vi inte kan vänta med. 

Vikten av vård och stöd

Enligt en rapport från forskningsrådet Forte upplever fler unga depression och ångest, och allt fler söker hjälp för det, men trots det ökar vårdköerna och tillgängligheten för vård minskar. Det är dags att samhället börjar ta ansvar, och idag på dagen för ungas psykiska hälsa är det mer aktuellt än någonsin - vi kan inte låta ungas mående vänta längre.

Vi behöver höja kunskapen inom en rad olika områden -  hur bemöter man ungdomar som blivit utsatta för sexuellt våld, hur hjälper man ungdomar som blivit utsatta och hur kan man arbeta förebyggande. Genom att höja kunskapen inom såväl vård, skola och samhället i stort tar vi ungdomars röster på allvar och sätter frågor rörande ungdomar högst upp på agendan. Något som känns särskilt aktuellt en dag som denna – dagen för ungas psykiska hälsa. 

Föregående
Föregående

Nu kan du anmäla dig till våra stödgrupper och aktiviteter 2024

Nästa
Nästa

Smärta efter sexuellt våld